Dieta FODMAP - co to jest i na czym polega? | ALSAND
Logo

Dieta FODMAP - co to jest i na czym polega?

Dieta FODMAP - wprowadzenie

Nazwa diety jest akronimem, który pochodzi od pierwszych słów anglojęzycznego wyrażenia. Jednak tak naprawdę, gdy mowa o tym sposobie odżywiania, najczęściej chodzi o dietę low FODMAP. Czym ona jest? Ten model żywienia bazuje na ograniczeniu produktów bogatych w monosacharydy, disacharydy, oligosacharydy, galaktany oraz poliole. W związku z tym w diecie low FODMAP niektóre dostarczające tych związków produkty podlegają eliminacjom i ograniczeniom.

Dieta FODMAP ma dwie fazy: w pierwszej z jadłospisu wykluczone zostają produkty zawierające duże ilości FODMAP. Następnie (zwykle po 6-8 tygodniach) przychodzi etap rozszerzenia diety. Istotna jest indywidualna tolerancja na dane produkty, jak i ich ilość.

Przykładowe produkty o niskiej zawartości FODMAP:

  • ryby
  • tofu
  • ser żółty
  • jagody
  • truskawki
  • ananasy
  • płatki ryżowe
  • mąka owsiana
  • marchew
  • ogórki
  • pomidory
  • seler
  • papryka

Przykładowe produkty o wysokiej zawartości FODMAP:

  • jabłka
  • gruszki
  • cebula
  • czosnek
  • syrop z agawy
  • miód
  • soczewica
  • ciecierzyca
  • brukselka
  • groszek zielony
  • koper włoski
  • karczochy
  • mannitol
  • ksylitol.

Po przejściu takiego cyklu dieta powinna być jak najbardziej spersonalizowana. Nie wszystkie produkty na każdą osobę działają tak samo i nie u każdego będą wywoływały nieprzyjemne objawy. Właśnie dlatego tak ważna jest obserwacja własna. Dzięki niej można prowadzić dietę FODMAP w celu poprawy samopoczucia i stanu zdrowia przy jednoczesnej jak najmniejszej ilości ograniczeń.

Dieta FODMAP - co to jest i na czym polega?

Dla kogo jest zalecana dieta FODMAP?

Dietę FODMAP zalicza się do kręgu diet, które umożliwiają poprawę zdrowia i funkcjonowania przede wszystkim osób z IBS, czyli zespołem jelita drażliwego. Korzyści mogą z niej odnieść również pacjenci dotknięci chorobą Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Jednocześnie ze względu na spore ograniczenia i eliminacje rodzi ona ryzyko niedoborów niektórych składników mineralnych. Z tego powodu najlepiej stosować ją pod okiem wykwalifikowanego dietetyka, który zbuduje jak najbardziej odżywczą dietę z tych produktów, które są zalecane w tej diecie.

Wpływ FODMAP na organizm

FODMAP oddziałują na organizm na dwa sposoby. Jednym z nich jest zwiększone wydzielanie płynów do światła jelita, co skutkuje rozciąganiem jego ściany. Właśnie to zjawisko powoduje dolegliwości brzuszne. Natomiast drugi mechanizm oddziaływania FODMAP wiąże się z ich szybką fermentacją przez bakterie bytujące w jelitach, czego efektem jest nadmierna produkcja gazów. Towarzyszy temu najczęściej ból, wzdęcia oraz dyskomfort.

Jednak nie każdy będzie odczuwał takie dolegliwości - mowa tu przede wszystkim o osobach dotkniętych zespołem jelita drażliwego oraz tych, którzy cierpią na różnego typu przerosty bakteryjne (np. SIBO). Dlatego dieta FODMAP zawsze powinna być wprowadzana w konkretnych przypadkach klinicznych. Nie jest ona z założenia dietą odchudzającą, choć zdarza się, że ze względu sporą listę eliminowanych składników osoby na takiej diecie zjadają zbyt mało kalorii w stosunku do swego zapotrzebowania i chudną. Dietę FODMAP dostosowaną do Ciebie również kalorycznie skonstruuje dietetyk, dlatego warto skorzystać z jego pomocy.

Skontaktuj się z nami

W trosce o twój komfort, przygotowaliśmy plany dojazdu do naszego gabinetu, dostępne dla mieszkańców Puszczykowa, Lubonia, Mosiny, Poznania, Kościana, Wir, Krosna, Krosinka, Rogalina oraz Komornik.

Puszczykowo Luboń Mosina Poznań Kościan Wiry Krosno Rogalin Komorniki Krosinko

Jeśli masz pytania, napisz do nas maila lub zadzwoń

dietetyka@alsand.eu +48 784 086 726