Zgodnie z normami żywienia opublikowanymi przez Państwowy Zakład Higieny zalecana dzienna ilość magnezu (RDA) wynosi:
Dla dzieci
Dla chłopców
Dla dziewcząt
Dla mężczyzn
Dla kobiet
Pierwszym krokiem ku realizacji dziennego zapotrzebowania na magnez jest zwrócenie uwagi na jakość oraz kompozycję diety i uwzględnienie w niej produktów bogatych w magnez. Dopiero później pod uwagę powinniśmy brać suplementy, których zadaniem - z definicji - jest uzupełnienie diety. Warto mieć to na uwadze, ponieważ magnez z produktów spożywczych jest lepiej przyswajalny niż ten z preparatów.
Do grup produktów, które są bogate w magnez, można zaliczyć przetwory zbożowe, orzechy, nasiona roślin strączkowych. Przy tym w przypadku produktów zbożowych warto wiedzieć, że więcej magnezu będą miały te z gruboziarnistej mąki (mniej przetworzone).
Wśród konkretnych produktów bogatych w magnez należy wskazać m.in.
Dzienne zapotrzebowanie na magnez dla kobiety powyżej 30 roku życia (320 mg) zrealizuje: 85 g halibuta pieczonego, 28 g migdałów, 1 kubek owsianki i dwa ziemniaki upieczone w mundurkach. W diecie roślinnej ilość magnezu z halibuta zrekompensuje ponad ½ kubka ugotowanej soi. Im bardziej urozmaicona dieta, tym prościej zrealizować zapotrzebowanie na ten pierwiastek (i nie tylko).
Kupując wysokomineralizowane wody trzeba zwrócić uwagę na to, których pierwiastków dostarczają najwięcej. Wśród tych o wysokiej zawartości magnezu można wskazać:
Na rynku można spotkać też produkty fortyfikowane w magnez, czyli wzbogacane o ten pierwiastek. Są to jogurty, niektóre napoje, wody smakowe i różnorodne kawy.
Zarówno zbyt niskie spożycie produktów bogatych w magnez, jak i podwyższone zapotrzebowanie na ten pierwiastek, mogą być przyczyną niedoboru. Hipomagnezemia często przebiega bezobjawowo. Gdy już pojawiają się pierwsze symptomy, to są nimi: ogólne osłabienie, apatia, brak apetytu, nudności, senność, łatwe męczenie się, nieprawidłowa praca serca, nocne poty, drżenia warg i powiek, a także - chyba najbardziej kojarzone z deficytem magnezu - skurcze łydek. Przewlekły niedobór może prowadzić m.in. do nadciśnienia czy insulinooporności. Zauważa się także związek między jego niedostatecznym poziomem a migrenowymi bólami głowy. By temu zapobiegać, produkty bogate w magnez każdego dnia powinny gościć w naszej diecie.
W trosce o twój komfort, przygotowaliśmy plany dojazdu do naszego gabinetu, dostępne dla mieszkańców Puszczykowa, Lubonia, Mosiny, Poznania, Kościana, Wir, Krosna, Krosinka, Rogalina oraz Komornik.
Puszczykowo Luboń Mosina Poznań Kościan Wiry Krosno Rogalin Komorniki KrosinkoJeśli masz pytania, napisz do nas maila lub zadzwoń
dietetyka@alsand.eu +48 784 086 726