Najprościej mówiąc laktoza to cukier mleczny, który należy do dwucukrów. Składa się z galaktozy i glukozy, które są połączone ze sobą wiązaniem. Naturalnie laktoza występuje w mleku - zarówno tym krowim, jak i pochodzącym od innych ssaków (także w mleku ludzkim). Choć jest nośnikiem słodkiego smaku, to jednak siła słodyczy laktozy jest mniejsza niż samej glukozy czy sacharozy (popularnego białego cukru).
Za trawienie tego związku w naszym organizmie odpowiada enzym - laktaza. Niedobór tego enzymu lub zmniejszenie jego aktywności będzie skutkowało nietolerancją laktozy. Występuje ona częściej u dorosłych niż u dzieci, natomiast nie można powiedzieć, że każdy z nas ma lub będzie miał problemy z trawieniem laktozy w mleku i powinien zrezygnować z produktów mlecznych.
Wodorowy test oddechowy to metoda najczęściej wykorzystywana w diagnostyce nietolerancji laktozy. Badanie polega na wypiciu wodnego roztworu laktozy w ściśle określonym czasie i monitorowaniu stężenia jonów wodorowych w wydychanym powietrzu. Taki test można wykonać w niektórych szpitalach oraz prywatnych placówkach.
Źródłem tego dwucukru w codziennej diecie są przede wszystkim różnego rodzaju przetwory mleczne. Jednak laktoza w mleku występuje w większych ilościach niż np. serze typu feta, więc warto mieć świadomość, że produkty różnią się pod tym kątem. Z tego powodu część z nich może nie wywoływać przykrych objawów, np. produkty fermentowane takie jak kefir. Jednocześnie należy zwrócić uwagę na wszelkie gotowe dania, przetworzone płatki zbożowe czy słodycze, w których również za sprawą dodatku mleka może kryć się laktoza.
Przyjmuje się, że jeśli w porcji występuje mniej niż 5-10 g laktozy, to nie powinna ona u osób dorosłych wywoływać objawów. Przykładowo blisko te pięć gramów laktozy dostarczy ok. 150 g sera twarogowego, ale już tylko 100 ml mleka krowiego. Na szczęście na rynku coraz więcej pojawia się produktów, które nie zawierają laktozy.
Dostępne techniki przetwórstwa żywności stworzyły szansę na to, by móc spożywać produkty mleczne, nawet jeżeli cierpimy na nietolerancję laktozy. Wcale nie zostaje ona usunięta z produktu. Do surowca dodawany jest enzym rozkładający ten dwucukier i w ten sposób laktoza w mleku zostaje „rozbita” na glukozę i galaktozę. To również tłumaczy, dlaczego mleko bez laktozy jest słodsze w smaku - odpowiada za to wolna glukoza, a jak już zostało wcześniej wspomniane, ma ona mocniejszą słodycz niż sama laktoza. Firmy produkujące żywność nie tylko oferują mleko bez laktozy, ale także twarogi, serki wiejskie, masło, sery typu mozzarella czy różnego typu jogurty. Dzięki nim nie trzeba rezygnować z nabiału w diecie, który jest cennym źródłem wapnia.
W trosce o twój komfort, przygotowaliśmy plany dojazdu do naszego gabinetu, dostępne dla mieszkańców Puszczykowa, Lubonia, Mosiny, Poznania, Kościana, Wir, Krosna, Krosinka, Rogalina oraz Komornik.
Puszczykowo Luboń Mosina Poznań Kościan Wiry Krosno Rogalin Komorniki KrosinkoJeśli masz pytania, napisz do nas maila lub zadzwoń
dietetyka@alsand.eu +48 784 086 726